Preview: Chelsea vs Aston Villa

Může „mini-zrození“ Grahama Pottera pokračovat? Na to nám odpoví sobotní zápas na Stamford Bridge. Avšak i Aston Villa bude chtít o víkendu navázat na nedávnou dobrou formu. 29. kolo startuje již zítra!

V tabulce jsou na 10. a 11. místě vedle sebe, přičemž Chelsea má před Villans „obrovský“ brankový rozdíl a to celých +1 gólů. Obě strany mají stále šanci dostat se do fotbalové Evropy pro příští sezónu, ačkoli Villa by byla mnohem šťastnější, kdyby jí v uších zněla hymna Evropské nebo Konferenční ligy.

Pro oba kluby je důležitější pokračování nedávného vzestupu formy, Graham Potter potřebuje co nejvíce dobrých výsledků, a taky nechat zapomenout na zbytečně ztracené 2 body s Evertonem. Unai Emery dokázal okamžitě vylepšit tým, který převzal po Stevenu „Slippy“ Gerrardovi, ne snad že by to bylo tak složité – Gerrard měl k dispozici rozhodně zajímavý tým, a bude chtít ročník zakončit co nejlépe, před svým prvním přestupovým oknem ve Villa Parku.

Posledních pět zápasů Premier League

Chelsea – D-W-W-L-L
Tlak na Grahama Pottera se před mezinárodní přestávkou poněkud zmírnil díky postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů a ligovým výhrám nad Leedsem (1:0) a Leicesterem (3:1). Když půjdeme ještě trochu dál podali jsme velmi špatné výkony při prohrách se Spurs (2:0) a Southamptonem (1:0). Posledním výsledkem před dvoutýdenní přestávkou byla domácí remíza 2:2 s Evertonem, pozdní vyrovnávací gól Toffees, který ukázal, že na Bridge je stále na čem pracovat.

Aston Villa – W-W-D-W-L
V posledních pěti zápasech Villa pod vedením Unaie Emeryho zaznamenala vzestup formy: výhry nad Bournemouthem (3:0), Crystal Palace (1:0) a Evertonem (2:0), remízu na hřišti West Hamu (1:1) a jednu prohru s Arsenalem (2:4), v níž Gunners vstřelili dva pozdní góly.

Týmové zprávy

Chelsea doufá, že v sobotním utkání budou v pořádku Mason Mount, Raheem Sterling, Reece James, Wesley Fofana a Kai Havertz, kteří během mezinárodní přestávky bojovali s problémy a zraněními.

V návratu po dlouhodobém zranění podkolenní šlachy by měl pokračovat také N'Golo Kante, který byl před dvěma týdny na lavičce při remíze 2:2 s Evertonem.

Při takovém množství hráčů je těžké vybrat nejlepší jedenáctku Chelsea, ani sám Graham Potter zatím neví, jak tento tým co nejlépe poskládat.
Unai Emery bude doufat, že všichni – Matty Cash, Phillippe Coutinho, Leander Dendoncker a Boubacar Kamara budou fit pro zápas na Stamford Bridge, přičemž u všech z nich je to tak 50:50.

Letmý pohled do Historie

Mezi kluby neexistuje žádná výrazná rivalita, což není příliš překvapivé vzhledem k jejich geografické poloze – v Londýně a Birminghamu/Mi­dlands působí tolik klubů, že místní rivalita zabírá fanouškům dost času.
Kluby spolu také nesoupeřily o významné trofeje, přičemž jejich období úspěchů přicházela v různých obdobích – Villa vyhrála evropský pohár v roce 1982, zatímco Chelsea živořila v dolní polovině staré druhé ligy, zatímco nejlepší éra úspěchů Chelsea přišla v posledních 20 letech ve stejném časovém rozmezí, kdy Villa sestoupila.

Rok 2000 byl památný z mnoha důvodů, jedním z nich bylo historicky poslední finále FA Cupu na starém stadionu ve Wembley. V něm Chelsea porazila Villu 1:0 a získala druhou trofej FA Cupu během čtyř sezón, přičemž gól vstřelil Roberto Di Matteo, který shodou okolností později vedl oba kluby.

Kromě toho oba kluby spojují především hráči, z nichž mnozí oblékali modrý dres Chelsea a bordó – modrou barvu Aston Villy, přičemž nikdo z nich není slavnější než ikona Blues John Terry, který po svém odchodu ze Stamford Bridge v roce 2017 strávil jednu sezonu ve Villa Parku v Championship. Bývalý kapitán Chelsea dělal potom i asistenta Deanu Smithovi a pomáhal klubu vyšplhat se zpět do Premier League.

Hlavní zásluhu na tomto postupu měl Tammy Abraham, který v sezóně 2018–19 střílel góly za Villu, když byl zapůjčen z Chelsea. Od té doby ovšem přestoupil do Říma.

Mezi další hráče, kteří hráli za oba kluby, patří například Andy Townsend, Ross Barkley, Carlton Cole, Steve Sidwell, Ryan Bertrand nebo Danny Drinkwater.

Ze současných cca 700 hráčů v kádru Chelsea je Carney Chukwuemeka jediným bývalým hráčem Villy, který se z Villa Parku přesunul na Stamford Bridge loni v létě.

Vzájemné zápasy

Odehráno celkem – 161
Chelsea – 68 výher
Remíza – 35
Villa – 58 výher
Poslední výhra Villy na Stamford bridge se datuje Silvestrovskou noc 2011.

5 posledních vzájemných zápasů
16. října 2022: Aston Villa 0–2 Chelsea – Premier League
26. prosince 2021: Aston Villa 1–3 Chelsea – Premier League
22. září 2021: Chelsea 1–1 Aston Villa (Chelsea vyhrála 4:3 po penaltách) – Ligový pohár
11. září 2021: Chelsea 3–0 Aston Villa – Premier League
23. května 2021: Aston Villa 2–1 Chelsea – Premier League

Čas a rozhodčí
Čas zápasu: sobota – 18:30
Stamford Bridge
Rozhodčí: Andy Madley. Assistants: Harry Lennard, Steven Meredith. 4.rozhodčí: Dean Whitestone.
VAR: Tony Harrington. Assistant VAR: Gary Beswick.
Kurzy (Tipsport) na zápas Chelsea vs Aston Villa
Chelsea: 1,68
Remíza: 3,78
Villa: 5,47
Predikce Vajbiho 2:3
Predikcia eLpReZiDent3: 1:2

107 komentářů

Zapojit se do diskuze

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Po kliknutí vám bude načtena neinteraktivní verze komentářů

V této verzi nedochází k automatickému zobrazování nových komentářů či informací o hodnocení ostatních uživatelů.

Doporučujeme povolit Javascript a používat interaktivní výpis.

Pokud se načtení nezdaří, tak stránku obnovte nebo pokračujte na neinteraktivní verzi.

Pouze přihlášení uživatelé mohou přidávat nové komentáře.

Přihlašte se, anebo využijte jednu z nabízených metod pro založení uživatelského účtu.

Celkem 107 komentářů